MATEŘSKÁ ŠKOLAZÁKLADNÍ ŠKOLAŠKOLNÍ DRUŽINAŠKOLNÍ JÍDELNAMIMOŠKOLNÍ AKTIVITY

BAKALÁŘI Žákovská knížka

Google Classroom

Umíme to

YouTubeTV

esf2

 

Václaváček

Jakub: Robohrátky

22. 5. 2019 časopis Václaváček

Minulý měsíc jsme byli v planetárium Ostrava na akci Robohrátky. Lego Mindstorms je robotické lego, které, když se dobře postaví, tak se dá programovat. Bylo tam 5 různých modelů, které se daly postavit a programovat – od nejlehčího po nejtěžší: Štěně, Zubatý pes, Had, Robot a nejtěžší byl model Slon.

Já a můj kamarád jsme měli Zubatého psa. Tento pes kousal do toho, na co narazil. Had dělal to stejné, jenže ještě jezdil po zadu. Štěně spalo, dalo se mu dávat jídlo, sedělo a dalo se pohladit. Robotovi se dávaly příkazy podle barev. A slona jsme bohužel neviděli. Časový limit na dokončení modelu byl 3 hodiny, pak jsme si s nimi stihli ještě na zemi pohrát.

Kdo by chtěl taky zkusit postavit tyto těžší modely z Lega, Robohrátky jsou dvakrát za měsíc v Ostravě v planetáriu – více na http://planetariumostrava.cz/news/cs/verejnost/detail/robohratky-nyni-2x-mesicne

Až skončila tato akce, tak jsme si prošli celé planetárium. Bylo to kouzelné...
 

Jakub: Obživlý drak Ninjago Stormbringer ve škole

5. 5. 2019 časopis Václaváček

Programovatelná stavebnice Lego Boost vdechne opravdu neuvěřitelným způsobem život i draku blesku ze stavebnice Lego Ninjago Stormbringer. Když spojíme obě sady a použijeme aplikaci Lego Boost, vytvoříme plně interaktivního draka s programovatelným střílením, katapultovacím sedadlem se snímáním barev, hrůzu nahánějícím řevem a mnoha dalšími funkcemi.
 

Jakub: Recenze knihy Jan Hus

22. 3. 2019 časopis Václaváček

Chtěl bych vám představit knihu Jan Hus od Tomáše Němečka, kterou jsem dostal od Mladé Fronty. Tyto informace o Janu Husovi jsem doteď nevěděl. V této knize jsem se např. dozvěděl, že Jan Hus nebyl hubený, neměl vousy a měl na hlavě pleš – tedy úplně jiný, než jsme se učili.

Dozvěděl jsem se, kde Jan Hus kázal, jací králové v té době vládli. V jakém roce byl upálen a kdo byl jeho nepřítelem. Tento příběh byl očima krejčího Ondřeje a panny Anežky. Dokonce jsem se dozvěděl v jakém městě a v jakém roce se narodil a v jakém roce odešel do Prahy. Rád si dělal legaci z jiných farářů. Na kněze se tehdy dal proto, aby měl dobré jídlo a bydlení. Tato knížka je směsí obrázků (hodně vtipných) a textu, který je taky vtipný. Moc jsem se u knížky nasmál:)
 

Barča + Ondra: Policejní stanice

22. 3. 2019 časopis Václaváček

Trvalo nám to dva dny. Nejdříve jsme si našli krabice. A pak jsme si navrhli, jak to uděláme. Potom jsme to natřeli temperami, pak jsme to slepili. Tady je náš krásný výtvor.
 

Vojta: Kybernetická olympiáda – zábava s technikou

17. 3. 2019 časopis Václaváček

Milí spolužáci, rád bych se s vámi podělil o zážitek z kybernetické olympiády. Na začátku roku 2019 jsem se se svým spolužákem zúčastnil na Vysoké škole báňské – Technické univerzitě Ostrava kybernetické olympiády. Jel jsem reprezentovat naší školu. Do kroužku kybernetiky chodím sice jen půl roku, ale přesto jsem to chtěl zkusit, protože mě kybernetika velice baví a zajímá. Ještě bych rád vysvětlil, co to ta kybernetika vlastně je. Je to programování, robotika, vývoj, pájení a oživování elektroniky, stavění z různých stavebnic, např. Lego Mindstorms, ze kterých se dají postavit roboti, kteří jezdí, můžou i mluvit a dělat různé obličeje atd.

Při příchodu jsme si museli vymyslet jméno týmu. Náš tým se jmenoval Borci z Česka. Týmy byly tříčlenné, dostali jsme se spolužákem do týmu ještě jednu holku z jiné školy. Týmů bylo celkem třináct, takže konkurence byla veliká. Začátek soutěže byl v 8:30 hod. a končilo se ve 14:00 hod.

Stavěli jsme z Lega Mindstorms, z elektrické stavebnice Boffin a z WeDo Lega. Prvním úkolem bylo postavit auto, které jezdí doprava i doleva, dopředu i dozadu. Tento úkol jsme splnili celkem rychle. U stavebnice Boffin bylo úkolem postavit elektrický obvod s žárovkou, led diodami s vypínačem, s vrtulkou a rádiem. Tohle byl docela lehký úkol, takže jsme ho splnili rychle a bez potíží. Posledním úkolem bylo postavit auto, které samo jezdí a aby před překážkou začalo couvat – tohle bylo na nás už trochu těžší, tento úkol nám dal docela zabrat. Pak následoval kvíz. Bylo tam celkem 10 otázek o programování robotů. Zvládli jsme to na jedničku, a i když jsme nakonec neskončili na prvních třech místech, stejně se nám soutěž líbila a užili jsme si zábavu s technikou.
 

Jakub: Recenze knihy Nesplachuj!

20. 12. 2018 časopis Václaváček

Ani jsem nečekal, že tak dobrá, vtipná a poučná kniha, která vysvětluje, co všechno je pod poklopem záchodu, vůbec existuje! Nevěděl jsem, že v Římě se moč používala místo mýdla, že archeologové poznávali dinosaury podle trusu a co měli k jídelníčku, nebo že barva pro barvení vlasů (aby holky byly blondýnky) se skládala v 16. století z citrónové šťávy a odstáté moči. Použití k praní a v kosmetice – třeba při výrobě parfémů – mě teda fakt překvapilo. Ani jsem nevěděl, že se z trusu dělá střelný prach, papír, nebo že se tím topí a to někde dodnes, nebo že trus se používal i při stavbách. A nejdražší kávu na světě si teda fakt raději nikdy nedám, po tom, co jsem se tady dočetl – ta nejdřív projde trávicím ústrojím divoké kočky, pak se vysbírá z trusu, vysuší, opraží – no, to fakt nemusím. Kniha se mi moc líbila, protože jsem se hodně naučil a běžně se o těchto věcech nemluví, i když to všichni provádíme každý den. Tato knížka má krásné a srandovní obrázky a přečetl jsem ji opravdu hrozně rychle. Určitě bych ji doporučil i ostatním dětem k přečtení.
 

Jakub: Jak se stát blogerem

3. 12. 2018 časopis Václaváček

Do školy už dlouho dostáváme časopisy z Mladé fronty, kde si můžeme vybrat knihy, které chceme číst. Pro nový školní rok hledali nové blogery a booktobery. Vybírali dvacet dětí z celé České republiky, tak jsem si řekl, že to zkusím. A ono to vyšlo. Mladá fronta mi posílá 4krát ročně tři knížky a já o jedné, kterou si vyberu, musím napsat recenzi. Mou recenzi vydají v následujícím katalogu. Teď jsem měl knihu "Nesplachuj!". Kdyby si ji někdo chtěl půjčit, klidně se ozvěte. Kniha se mi moc líbila, byla vtipná, docela jsem se nasmál a doporučuji si ji přečíst.
 

Roman: Hasičská Tatra 148

2. 11. 2018 časopis Václaváček

T 148 byl československý nákladní automobil s podvozkem 6x6, případně 4x4 s nosností 12 tun, vyráběný v letech 1972 až 1982 národním podnikem Tatra. V roce 1969 byla zahájena výroba ověřovací série modernizovaného automobilu s označením T 148 jako inovační stupeň typové řady T 138, kterou nahradila a v mnohých variantách rozšířila. Konstruktéři si dali za cíl odstranit příčiny některých poruch vozů T 138, zvýšit výkon motoru, přepravní rychlost a spolehlivost. Provoz v terénu umožňuje zejména dostatečná světlá výška 290 mm, výhodou je i relativně malý poloměr otáčení.
 

Staň se redaktorem školního časopisu Václaváček a vyhraj!

31. 10. 2018 časopis Václaváček

Milí žáci, rádi bychom vám představili náš nový elektronický časopis vaclavacek.cz, který se těší na vaši tvorbu! Podělte se s námi o zajímavosti ze školy a vašeho života. Rádi tvoříte, fotíte, kreslíte, píšete příběhy, komiksy nebo skládáte básně? Pak se staňte společně se svými rodiči redaktory a vše nám zasílejte na redakce@vaclavacek.cz

Zasílaný článek musí obsahovat:
1) název (např. Jak jsme nasbírali nůši hub),
2) obsah (finální elektronický text, nebo sken),
3) obrázek (fotografie, nebo sken).

Článek nesmí obsahovat citlivé údaje (jména, čísla popisná, registrační značky). Zasláním článku souhlasíte s jeho zveřejněním.

A to nejlepší nakonec! Deset redaktorů nejnavštěvovanějších článků vyhraje stylový USB flash disk!