MATEŘSKÁ ŠKOLAZÁKLADNÍ ŠKOLAŠKOLNÍ DRUŽINAŠKOLNÍ JÍDELNAMIMOŠKOLNÍ AKTIVITY

Italský den v kuchyni

« zpět
10. 2. 2019

Italská kuchyně bývá v nejrůznějších žebříčcích řazena mezi nejlepší kuchyně světa, s francouzskou kuchyní často soupeří dokonce o první místo. Italské jídlo se rozšířilo po celém světě, ostatně i počet pizzerií v České republice je toho důkazem. Italská kuchyně zároveň patří k nejstarším na světě, protože původ řady pokrmů je možné vystopovat až k Etruskům, Řekům a Římanům. Vliv na ní měly arabská a židovská kuchyně, samozřejmě také francouzská a další.

Již brzy se můžete těšit na tyto italské speciality:

Minestrone – jen těžko byste hledali známější italskou polévku. Minestrone je typická italská polévka plná zeleniny, která se skvěle hodí do chladného počasí. Každé sousto minestrone zahřeje a dodá energii na další den. V Itálii se původně pokrm začal připravovat mezi chudým obyvatelstvem stylem "co dům dal". Základ tvoří vždy zelenina, přidat ale můžeme i luštěniny, rýži nebo těstoviny. Polévka se tak často liší i svou konzistencí a barvou, kdy v jedné části Itálie dostanete sytě červenou minestrone a jen o pár kilometrů dále na vás bude čekat polévka zelených odstínů.

Kuřecí penne romana – milovníci těstovin se dělí na dva tábory: ty, které baví nudle na vidličku namotávat a vybírají si pokrmy ze špaget, linguine či tagliatelle a pak ty, kteří je rádi napichují. I ti mají spoustu tvarů na výběr, ale bezkonkurenčně mezi nimi vedou penne – krátké vroubkované trubičky. Právě díky jemně vroubkovanému povrchu na penne těstovinách skvěle ulpívá omáčka a tak se hodí k jemným smetanovým i výrazným rajčatovým omáčkám. Oblíbené jsou ale i pro přípravu těstovinových salátů nebo do zapečených jídel, například s masovým ragú.

« zpět

LEGO BOOST