MATEŘSKÁ ŠKOLAZÁKLADNÍ ŠKOLAŠKOLNÍ DRUŽINAŠKOLNÍ JÍDELNAMIMOŠKOLNÍ AKTIVITY

 

Bezlepkový jídelní lístek 25. 3. - 29. 3. 2019

Jídelní lístek 25. 3. - 29. 3. 2019

Bezlepkový jídelní lístek 18. 3. - 22. 3. 2019

Německý den v kuchyni

15. 3. 2019 Školní jídelna

Německá kuchyně je velmi rozmanitá a je nutné ji rozdělit podle jednotlivých regionů. V každém se vaří trochu odlišně, ale všude naleznete vynikající krajové speciality. Některé oblasti jsou blízké naší české kuchyni, například Bavorsko, oblasti okolo Rýna známé pro výborná bílá vína jsou zase provázané s francouzskou kuchyní.

Mezi základní ingredience německé kuchyně patří maso vepřové, hovězí, drůbeží, zvěřina, sladkovodní i mořské ryby, zelenina, ovoce, mléčné výrobky, uzeniny, houby, med a produkty z obilí. Německá kuchyně je také charakteristická velkými porcemi hlavního chodu a není tak rozdělena do více malých chodů jako třeba kuchyně italská, francouzská nebo kuchyně asijské. Najdete zde hodně masových jídel s omáčkami, knedlíky, kyselé zelí, velkou nabídku zeleninových i masových polévek.

Z nápojů kromě slavných německých piv, převážně ležáků a nejrůznějších druhů pšeničných kvasnicových piv, stojí za zmínku vynikající německá vína, především rýnská a moselská. A na podzim všude rozšířený a oblíbený burčák, kterému Němci říkají Federweißer nebo Neuer Wein. Ve Frankfurtu také dělají známé víno jablečné (Apfelwein). Německé pivo je oslavováno slavným svátkem Oktoberfest, který se každoročně pořádá v Mnichově na přelomu září a října.

Zdroj: www.restaurant-guide.cz

Již brzy se můžete těšit na tyto speciality:
Polévka: kuřecí krémová
Oběd: vepřová panenka se švestkovou omáčkou, šťouchané brambory
 

Jídelní lístek 18. 3. - 22. 3. 2019

Obídek v úterý 12. 3. 2019

12. 3. 2019 Školní jídelna

Polévka: drůbková s nudlemi
Oběd: plněný paprikový lusk v rajčatové omáčce, rýže basmati, nápoj hrozen bílý, ovoce
 

Bezlepkový jídelní lístek 11. 3. - 15. 3. 2019

Jídelní lístek 11. 3. - 15. 3. 2019

Bezlepkový jídelní lístek 4. 3. - 8. 3. 2019

Jídelní lístek 4. 3. - 8. 3. 2019

Bezlepkový jídelní lístek 25. 2. - 1. 3. 2019

Jídelní lístek 25. 2. - 1. 3. 2019

Italský den v kuchyni (aktualizováno)

20. 2. 2019 Školní jídelna

Italská kuchyně bývá v nejrůznějších žebříčcích řazena mezi nejlepší kuchyně světa, s francouzskou kuchyní často soupeří dokonce o první místo. Italské jídlo se rozšířilo po celém světě, ostatně i počet pizzerií v České republice je toho důkazem. Italská kuchyně zároveň patří k nejstarším na světě, protože původ řady pokrmů je možné vystopovat až k Etruskům, Řekům a Římanům. Vliv na ní měly arabská a židovská kuchyně, samozřejmě také francouzská a další.

Již brzy se můžete těšit na tyto italské speciality:

Minestrone – jen těžko byste hledali známější italskou polévku. Minestrone je typická italská polévka plná zeleniny, která se skvěle hodí do chladného počasí. Každé sousto minestrone zahřeje a dodá energii na další den. V Itálii se původně pokrm začal připravovat mezi chudým obyvatelstvem stylem "co dům dal". Základ tvoří vždy zelenina, přidat ale můžeme i luštěniny, rýži nebo těstoviny. Polévka se tak často liší i svou konzistencí a barvou, kdy v jedné části Itálie dostanete sytě červenou minestrone a jen o pár kilometrů dále na vás bude čekat polévka zelených odstínů.

Kuřecí penne romana – milovníci těstovin se dělí na dva tábory: ty, které baví nudle na vidličku namotávat a vybírají si pokrmy ze špaget, linguine či tagliatelle a pak ty, kteří je rádi napichují. I ti mají spoustu tvarů na výběr, ale bezkonkurenčně mezi nimi vedou penne – krátké vroubkované trubičky. Právě díky jemně vroubkovanému povrchu na penne těstovinách skvěle ulpívá omáčka a tak se hodí k jemným smetanovým i výrazným rajčatovým omáčkám. Oblíbené jsou ale i pro přípravu těstovinových salátů nebo do zapečených jídel, například s masovým ragú.
 

Bezlepkový jídelní lístek 18. 2. - 22. 2. 2019

Jídelní lístek 18. 2. - 22. 2. 2019

Bezlepkový jídelní lístek 11. 2. - 15. 2. 2019

Jídelní lístek 11. 2. - 15. 2. 2019

Bezlepkový jídelní lístek 4. 2. - 8. 2. 2019

Bulharský den v kuchyni

30. 1. 2019 Školní jídelna

Bulharské národní jídlo je pověstné bohatými chutěmi, nápaditými kombinacemi i výbornými surovinami. Většina jídel se v Bulharsku vaří z běžně dostupných potravin a přísad. Často se zde tedy setkáte s čerstvou zeleninou, výbornými sýry i jogurty. Velmi oblíbené jsou také pokrmy z masa, a to především z masa vepřového, kuřecího a jehněčího. V jídelníčcích místních restaurací často narazíte i na pokrmy z čerstvých mořských ryb, kterých se ve vodách přiléhajícího Černého moře hemží mnoho.

Již brzy se můžete těšit na tyto bulharské speciality:

Bob čorba – hustá fazolová polévka, zvaná bob čorba, je dalším z typických bulharských jídel. Vaří se z několika druhů fazolí, rajčat, cibule, mrkve a saturejky nebo máty. Pro plnější chuť jsou někdy do polévky přidávány kousky vepřového masa.

Bulharská musaka – základem bulharské musaky jsou brambory s mletým vepřovým masem, rajčaty a cibulí, pokryté vrstvou bílého bulharského jogurtu.

Šopský salát – přestože tento zeleninový salát podává téměř každá česká restaurace, za původ šopského salátu můžeme vděčit právě Bulharsku. Dle originálního receptu se má skládat z rajčat, okurek, pečených či čerstvých paprik, jarní cibulky a především z porce strouhaného bulharského sýra Sirene navrch.
 

Jídelní lístek 4. 2. - 8. 2. 2019

Bezlepkový jídelní lístek 28. 1. - 1. 2. 2019

Jídelní lístek 28. 1. - 1. 2. 2019

Losos – co o něm možná nevíte?

22. 1. 2019 Školní jídelna

Losos až do dospělosti žije v chladných vodách v severních mořích a za účelem rozmnožování pak táhne k pramenům řek. Růžovo-oranžové maso z lososa je řazeno mezi top potraviny a to hlavně díky obsahu nenasycených mastných kyselin omega 3.

Nedostatek těchto důležitých látek může mít za následek suchou pokožku, únavu, lámavost vlasů a nehtů, zácpu, poruchy soustředění, deprese a bolesti kloubů. Prostě vše, co jsme zvyklí dávat do škatulky "civilizační neduhy". Příčinou je nízký příjem těchto látek, které působí blahodárně na srdeční činnost, zdraví cév i nervové soustavy. Losos dále obsahuje vitamíny skupiny B, selen, vitamín D, draslík a dobře stravitelné bílkoviny.
 

Bezlepkový jídelní lístek 21. 1. - 25. 1. 2019

Obídek ve středu 16. 1. 2019

16. 1. 2019 Školní jídelna

Polévka: brokolicová krémová
Oběd: sekaná pečeně, bramborová kaše, školní salát, čaj, ovoce
 

1 | 2 | 3 | 4 | 5

LEGO BOOST