MATEŘSKÁ ŠKOLAZÁKLADNÍ ŠKOLAŠKOLNÍ DRUŽINAŠKOLNÍ JÍDELNAMIMOŠKOLNÍ AKTIVITY

 

Bezlepkový jídelní lístek 20. 5. - 24. 5. 2019

Jídelní lístek 20. 5. - 24. 5. 2019

Bezlepkový jídelní lístek 13. 5. - 17. 5. 2019

Jídelní lístek 13. 5. - 17. 5. 2019

Obídek v pondělí 6. 5. 2019

8. 5. 2019 Školní jídelna

Polévka: bramborová
Oběd: čočka s vařeným vajíčkem, chléb, ovoce, nápoj karkulka, jogurt
 

Bezlepkový jídelní lístek 6. 5. - 10. 5. 2019

Jídelní lístek 6. 5. - 10. 5. 2019

Bezlepkový jídelní lístek 29. 4. - 3. 5. 2019

Jídelní lístek 29. 4. - 3. 5. 2019

Americký den v kuchyni

23. 4. 2019 Školní jídelna

Asi žádná jiná kuchyně na světě není tak rozmanitá jako kuchyně americká. Tato rozmanitost je dána především tím, že Spojené státy jsou zemí přistěhovalců a každý národ, který se v Americe usadil, si alespoň částečně zachoval svoji kulturu a své pokrmy. V Americe se nachází tři hlavní typy restaurací: tradiční, rychlé občerstvení a bufety (všechny mohou být zaměřeny na kuchyni italskou, mexickou, čínskou nebo určité konkrétní typy jídla, jako jsou např. mořské plody nebo americké steaky):

Tradiční restaurace jsou nejdražší, ale poskytují nejkvalitnější služby. Prakticky všechny jsou součástí nějakého řetězce – z našeho hlavního města známe např. řetězec Friday´s.

Restaurace rychlého občerstvení (neboli fastfood) jsou podstatně levnější než klasická stravovací místa. Tento typ restaurací zná asi již každé malé dítě v Čechách a dobře tak ví, že se jedná o McDonald´s, KFC nebo Burger King. Mezi u nás méně známé fast food patří Taco Bell (nabízí mexické speciality) nebo Subway (připravuje a prodává výborné sendviče).

Třetí typ – bufety – jsou nejlepším způsobem, jak zahnat velký hlad za co nejméně peněz. Bufety v americkém slova smyslu u nás zatím žádné nenajdeme.

Zdroj: www.coopclub.cz

Již brzy se můžete těšit na tyto speciality:
Polévka: dýňová
Oběd: hamburger
 

Obídek v úterý 16. 4. 2019

22. 4. 2019 Školní jídelna

Polévka: z jarní zeleniny
Oběd: kuřecí řízek, bramborová kaše, salát z červeného zelí, mošt, ovoce
 

Bezlepkový jídelní lístek 22. 4. - 26. 4. 2019

Jídelní lístek 22. 4. - 26. 4. 2019

Bezlepkový jídelní lístek 15. 4. - 19. 4. 2019

Jídelní lístek 15. 4. - 19. 4. 2019

Bezlepkový jídelní lístek 8. 4. - 12. 4. 2019

Jídelní lístek 8. 4. - 12. 4. 2019

Obídek v úterý 26. 3. 2019

29. 3. 2019 Školní jídelna

Polévka: hráškový krém
Oběd: rybí filé na přírodno, bramborová kaše, salát z čínského zelí s mrkví, bylinkový sirup
 

Bezlepkový jídelní lístek 1. 4. - 5. 4. 2019

Jídelní lístek 1. 4. - 5. 4. 2019

Bezlepkový jídelní lístek 25. 3. - 29. 3. 2019

Jídelní lístek 25. 3. - 29. 3. 2019

Bezlepkový jídelní lístek 18. 3. - 22. 3. 2019

Německý den v kuchyni

15. 3. 2019 Školní jídelna

Německá kuchyně je velmi rozmanitá a je nutné ji rozdělit podle jednotlivých regionů. V každém se vaří trochu odlišně, ale všude naleznete vynikající krajové speciality. Některé oblasti jsou blízké naší české kuchyni, například Bavorsko, oblasti okolo Rýna známé pro výborná bílá vína jsou zase provázané s francouzskou kuchyní.

Mezi základní ingredience německé kuchyně patří maso vepřové, hovězí, drůbeží, zvěřina, sladkovodní i mořské ryby, zelenina, ovoce, mléčné výrobky, uzeniny, houby, med a produkty z obilí. Německá kuchyně je také charakteristická velkými porcemi hlavního chodu a není tak rozdělena do více malých chodů jako třeba kuchyně italská, francouzská nebo kuchyně asijské. Najdete zde hodně masových jídel s omáčkami, knedlíky, kyselé zelí, velkou nabídku zeleninových i masových polévek.

Z nápojů kromě slavných německých piv, převážně ležáků a nejrůznějších druhů pšeničných kvasnicových piv, stojí za zmínku vynikající německá vína, především rýnská a moselská. A na podzim všude rozšířený a oblíbený burčák, kterému Němci říkají Federweißer nebo Neuer Wein. Ve Frankfurtu také dělají známé víno jablečné (Apfelwein). Německé pivo je oslavováno slavným svátkem Oktoberfest, který se každoročně pořádá v Mnichově na přelomu září a října.

Zdroj: www.restaurant-guide.cz

Již brzy se můžete těšit na tyto speciality:
Polévka: kuřecí krémová
Oběd: vepřová panenka se švestkovou omáčkou, šťouchané brambory
 

Jídelní lístek 18. 3. - 22. 3. 2019

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

LEGO BOOST