MATEŘSKÁ ŠKOLAZÁKLADNÍ ŠKOLAŠKOLNÍ DRUŽINAŠKOLNÍ JÍDELNAMIMOŠKOLNÍ AKTIVITY

Bulharský den v kuchyni

« zpět
30. 1. 2019

Bulharské národní jídlo je pověstné bohatými chutěmi, nápaditými kombinacemi i výbornými surovinami. Většina jídel se v Bulharsku vaří z běžně dostupných potravin a přísad. Často se zde tedy setkáte s čerstvou zeleninou, výbornými sýry i jogurty. Velmi oblíbené jsou také pokrmy z masa, a to především z masa vepřového, kuřecího a jehněčího. V jídelníčcích místních restaurací často narazíte i na pokrmy z čerstvých mořských ryb, kterých se ve vodách přiléhajícího Černého moře hemží mnoho.

Již brzy se můžete těšit na tyto bulharské speciality:

Bob čorba – hustá fazolová polévka, zvaná bob čorba, je dalším z typických bulharských jídel. Vaří se z několika druhů fazolí, rajčat, cibule, mrkve a saturejky nebo máty. Pro plnější chuť jsou někdy do polévky přidávány kousky vepřového masa.

Bulharská musaka – základem bulharské musaky jsou brambory s mletým vepřovým masem, rajčaty a cibulí, pokryté vrstvou bílého bulharského jogurtu.

Šopský salát – přestože tento zeleninový salát podává téměř každá česká restaurace, za původ šopského salátu můžeme vděčit právě Bulharsku. Dle originálního receptu se má skládat z rajčat, okurek, pečených či čerstvých paprik, jarní cibulky a především z porce strouhaného bulharského sýra Sirene navrch.

« zpět