MATEŘSKÁ ŠKOLAZÁKLADNÍ ŠKOLAŠKOLNÍ DRUŽINAŠKOLNÍ JÍDELNAMIMOŠKOLNÍ AKTIVITY

ZŠ navštívil Renarkon. Jak jsme dopadli?

« zpět
24. 3. 2019

II. třída – 2. blok, téma "Volné minuty" – lektorka Zuzka: Prožitkový program byl zaměřen na práci s volným časem. Cílem besedy bylo uvědomit si, jak pracovat a efektivně využívat volný čas. V první hodině žáci pracovali ve dvojících na společné kresbě a měly za úkol nakreslit využití volného času v jednotlivých ročních obdobích, poté následovala prezentace obrázků. V hodině druhé žáci pomocí pantomimy znázorňovali náhodně vylosované aktivity a následně měli určit, zda do volného času tyto aktivity spadají či nikoliv. Třída si vedla výborně, byla aktivní a skvěle reagovala. Jsem ráda, že většina z nich ví, jak s volným časem nakládat. Ústní zpětná vazba byla podána třídnímu učiteli.

III. A třída – téma ,,pravidla" s podtitulem šikany – lektor Tomáš Waloszek. První beseda se uskutečnila ve třídě III. A a to v trvání dvou vyučovacích hodin. Ve III. A se této besedy zúčastnilo celkem 13 žáků. Beseda byla koncipována prožitkovou formou s ohledem na věk žáků. Cílem tohoto prožitkového programu bylo utvářet zdravé vztahy v kolektivu a poukázat na možnosti, jak jednotlivé problémy ve třídě řešit. Proběhly diskuse na téma, co pravidla znamenají a kde se s jakými pravidly můžeme setkat. Důležitý bod programu spočíval v aspektu, co se může stát, pokud se pravidla poruší. Žákům se beseda vedená kreativní formou líbila, lektor neshledal v rámci kolektivu žádné sociálně patologické jevy.

III. B třída – druhá beseda se uskutečnila téhož dne, a sice ve III. B. Beseda trvala dvě vyučovací hodiny s celkovým počtem 14 žáků. Náplň besedy byla koncipována prožitkovou formou s ohledem na věk žáků. Cílem tohoto prožitkového programu bylo stejně jako v předchozí třídě podpora schopnosti utvářet zdravé vztahy v kolektivu a poukázat na možnosti, jak je možno jednotlivé problémy ve třídě řešit. Proběhly diskuse na téma, co pravidla znamenají, a kde všude se s jakými konkrétními pravidly můžeme setkat. Důležitý bod programu spočíval v uvědomění si toho, co se žákům může přihodit, pokud se pravidla poruší. Žáci besedu vedenou kreativní formou ocenili.

IV. třída – 2. blok, téma "Vzájemná tolerance" – lektoři Zuzka a Lukáš: Prožitkový program byl zaměřen na vztahy a toleranci ve třídě. Celou besedu žáky provázel smyšlený příběh, na jehož základě si měli, v závěru první hodiny, vytvořit fiktivní, pustý ostrov. V hodině následující pak žáci měli jednotlivé ostrovy spojovat pomocí vytvořených "mostů". Celá aktivita byla založena na slušnosti, toleranci (zeptat se, zda můžu navštívit, či přejít cizí ostrov) a přátelství. V závěru naší besedy žáci zjistili, že jednotlivé ostrovy představují je samotné a celé souostroví pak jejich třídu. Někteří byli z výsledku jejich práce velmi překvapeni, někteří pak zklamáni, ale většina si uvědomila, jak by se k sobě měli chovat. Myslím si, že tato beseda byla pro třídu velmi přínosná.

V. třída – 2. blok, téma "Tolerance" – lektor Lukáš: Prožitkový program byl zaměřen na toleranci odlišností mezi lidmi. V první hodině měli žáci vytvořit masku a díky ní si uvědomit, že lidé, se kterými máme problém komunikovat, díky nesympatiím, jsou daleko jednodušeji oslovitelní pod maskami na maškarním bále. A mnohdy nám nesympatie zbytečně zabrání navazování nových kamarádství. Ve druhé hodině jsme se zabývali otázkou jak přistupovat k lidem s různými handicapy. Třída byla velmi vstřícná a komunikativní.

« zpět