MATEŘSKÁ ŠKOLAZÁKLADNÍ ŠKOLAŠKOLNÍ DRUŽINAŠKOLNÍ JÍDELNAMIMOŠKOLNÍ AKTIVITY

 

Bezlepkový jídelní lístek 11. 11. - 15. 11. 2019

Jídelní lístek 11. 11. - 15. 11. 2019

Bezlepkový jídelní lístek 4. 11. - 8. 11. 2019

Jídelní lístek 4. 11. - 8. 11. 2019

Bezlepkový jídelní lístek 28. 10. - 1. 11. 2019

Ruský den v naší kuchyni (aktualizováno)

23. 10. 2019 Školní jídelna

Ruská kuchyně má svůj původ v obyčejné stravě rolníků, kteří často žili ve velmi drsném klimatu. Živili se především bramborami, kapustou, okurkami, cibulí a samozřejmě chlebem. Jednoduchou stravu si ochucovali kysanou smetanou, koprem či petrželí. Na dlouhou zimu většinou nakládali zeleninu a z ovoce si dělali džemy.

Sklizeň žita, ječmene, pšenice a prosa umožňovala výrobu mnoha druhů chleba, palačinek a lívanců, ale také vodky, piva a kvasu. Brambory, které přivezl do Ruska podle legendy car Petr I. Veliký z Holandska, nejprve někteří konzervativci odmítali jako "ďáblovo jablko", ale v roce 1840 bylo jejich hromadné sázení nařízeno a brambory se staly "druhým chlebem" nejchudší vrstvy obyvatelstva.

Kromě rolnické stravy položily základ ruské kuchyni i dary přírody jako např. ryby, zvěřina, houby, bobulovité ovoce a med. Z ryb jsou nejběžnější sledi (slanečci) a vynikající jsou ruské uzené ryby (např. jeseter, losos, pstruh či treska). Často se podávají také ryby v aspiku (zalivnoje iz ryby).

Základní potraviny mají v ruské kuchyni stále významné postavení. Patří k nim tmavý chléb, na který jsou Rusové hrdí a považují ho za nejlepší na světě, brambory (kartoška) a kaše (kaša), která bývá ovesná nebo z pšenice, pohanky či prosa. Např. pohanková kaše je běžně nabízená v restauracích jako jedna z příloh. Všudypřítomnými ingrediencemi v Rusku jsou kysaná smetana a kopr. K snídani si Rusové rádi dávají mléčné výrobky, především tvaroh, jogurt či kefír.

Boršč – polévka, jejímž základem je vývar z kostí a masa (v Rusku obvykle hovězího) spolu s červenou řepou a jinou zeleninou (cibule, zelí, rajčata, mrkev, celer). Navrch se přidává slušná porce zakysané smetany. Ukrajinská varianta se připravuje spíše z vepřového masa a klade důraz na sytě červenou barvu. Boršč je považován za ruské národní jídlo, i když má svůj původ pravděpodobně na Ukrajině, a populární je i v dalších východoevropských zemích, např. v Polsku a v Litvě.

Hovězí Stroganoff – dnes světoznámé jídlo, které se zrodilo v Rusku. Kousky hovězího masa s cibulí, houbami a kyselou okurkou se podávají s nakyslou smetanovou omáčkou.

Zdroj: www.mundo.cz
 

Jídelní lístek 28. 10. - 1. 11. 2019

Obídek v pondělí 21. 10. 2019

22. 10. 2019 Školní jídelna

Polévka: bramborová
Oběd: zeleninové rizoto, okurek
 

Bezlepkový jídelní lístek 21. 10. - 25. 10. 2019

Jídelní lístek 21. 10. - 25. 10. 2019

Obídek ve středu 9. 10. 2019

15. 10. 2019 Školní jídelna

Polévka: rybí s krutonky
Oběd: čevabčiči, brambory, salát okurkový s jogurtem, nápoj pomeranč
 

Bezlepkový jídelní lístek 14. 10. - 18. 10. 2019

Jídelní lístek 14. 10. - 18. 10. 2019

Bezlepkový jídelní lístek 7. 10. - 11. 10. 2019

Jídelní lístek 7. 10. - 11. 10. 2019

Bezlepkový jídelní lístek 30. 9. - 4. 10. 2019

Jídelní lístek 30. 9. - 4. 10. 2019

Řecký den v naši kuchyni

22. 9. 2019 Školní jídelna

Řecká kuchyně se geograficky řadí ke středozemní kuchyni. Je založena na čerstvých ingrediencích, bylinkách, zelenině, řeckém olivovém oleji a jednoduchosti pokrmů. Řecká kuchyně patří k nejlepším na světě a celá řada místních jídel se stala dobře známými i v zahraničí. Základem řeckých jídel je olivový olej, rajčata, cukety, cibule, česnek, artyčoky, olivy, ovčí a kozí sýr. Z masa se pak v Řecku nejčastěji jí grilované skopové, jehněčí a drůbeží maso a samozřejmě také čerstvé ryby. V jídelníčku převládají různé saláty a luštěniny (hrách, čočka, fazole, cizrna), oblíbená mezi Řeky je také listová zelenina politá dresinkem. Mezi typická jídla patří gyros, tzatziki a typický vynikající řecký jogurt.

Řekové mají poněkud odlišný harmonogram, co se týče času oběda. Po snídani, kterou tvoří obvykle nějaké pečivo a šálek kávy, následuje až oběd kolem třetí a čtvrté hodiny. Večeře začíná nejdříve kolem půl desáté a často se protáhne dlouho do noci. Hlavní jídlo tvoří předkrm, což jsou například plněné grilované paprikové lusky, vinné listy s rýží nebo pasta z cukety nebo lilku. Řekové si předkrm opravdu vychutnávají, stráví nad ním někdy více času než hlavním jídlem.
 

Bezlepkový jídelní lístek 23. 9. - 27. 9. 2019

Jídelní lístek 23. 9. - 27. 9. 2019

Obídek ve středu 18. 9. 2019

18. 9. 2019 Školní jídelna

Polévka: rybí s krůtónky
Oběd: těstoviny po korejsku, červená řepa, jogurtový moučník, nápoj z džungle, ovoce
 

Bezlepkový jídelní lístek 16. 9. - 20. 9. 2019

Jídelní lístek 16. 9. - 20. 9. 2019

Obídek v úterý 3. 9. 2019

7. 9. 2019 Školní jídelna

Polévka: z vaječné jíšky
Oběd: hovězí znojemská pečeně, brambory, okurkový salát, nápoj jahoda
 

Bezlepkový jídelní lístek 9. 9. - 13. 9. 2019

1 | 2 | 3